Napvitorla

Napvitorla

A napvitorlát valószínűleg már a vadászó, gyűjtögető életmódot folytató őseink is ismerték, ahogyan régóta használják a sivatagban élő emberek ma is, akik kénytelenek a tűző napsütés elől botokkal kifeszített állatbőrök vagy textília árnyékába húzódni.

Jellemzői

Fő alkotóeleme a vitorla, melynek anyaga 100% HDPE nagynyomású, elemi szálakból hurkolt, mikrohézagos poliészter. Nem árt neki az eső, mert lefolyik róla vagy átcsöpög rajta.Tavasztól őszig használható. Az ónos eső, a jég és a hó kárt tehet benne. A szél nem lobogtatja, nem gyűri, hanem átfúj a hálószerű textilen, ami így mindig feszes marad.

Rögzítése

Terhelhetőségét a sarkokba helyezett acélkarikák és a homorú ívekbe varrt hevederszalagok biztosítják. Sarkai feszítőelemekkel az épületek homlokzatához, szarufákhoz, gerendákhoz, lugasokhoz, kerítéselemekhez, illetve fából vagy fémből készült oszlopokhoz, konzolokhoz is rögzíthetők.

Szabadon álló napvitorla
Homlokzati napvitorla
Homlokzati és épület napvitorla
Három fal közé épített napvitorla
Épülethez rögzített napvitorla

Formája

A vitorla formája lehet egyenlő oldalú vagy derékszögű háromszög, négyzet, téglalap, de akár különleges poligon formájú napvitorla is rendelhető. Több napvitorla összeépítésével hatékonyabbá tehető az árnyékolás, a színek és formák kombinálásával pedig egyedülálló látványt nyújt.

Típusok:

Fix napvitorla

Az egyszerűbb, olcsóbb típus, melynek lényege, hogy a textília sarkait fix rögzítési pontokhoz erősítik, ami így megfeszül. A vitorla könnyen le és felszerelhető.

Állítható napvitorla

Ennél a kivitelnél a szövetet speciális alumíniumoszlophoz rögzítjük, melyen nútban megvezetett csúszkák segítik a napvitorla beállítását, mozgatását. Maximum 25 m2 árnyékolható.

Kiterkerhető napvitorla

A ponyva a napellenzőhöz hasonlóan egy falra, mennyezetre, szarufára rögzített acél csőtengelyre tekeredik. Az acéltengely végén egy-egy kötéldob van. Erre tekeredik le/fel a vitorlát mozgató és feszítő sodrony, úgy hogy közben a napvitorla feszességét megtartja. A feszítőrugók folyamatosan kompenzálják a textília feszességét. A külső sarokpontok tartóoszlopokhoz rögzíthetők. A működtetés kézi hajtókarral vagy motorral oldható meg.

Leszerelés, tárolás

Egyszerű, könnyű műveletsorral leszedhető, majd a száraz textília hajtogatása szükséges. A tartóoszlopok rögzítése is bontható, így azokat is védett helyen tárolhatjuk. Feltekerhető ponyva esetén elegendő a tengelyre tekerni a ponyvát, amit védőtető szerelésével óvhatunk az időjárás viszontagságaitól.

Üzenjen nekünk

Kérjen személyre szabott árajánlatot

Tanulmány letöltése

Tudja meg mik azok a leggyakoribb hibák, amiket jó ha nem követ el!

tanulmany2

Sikeres Feliratkozás!