Redőnyjavítás

A redőny Magyarország egyik legelterjedtebb árnyékoló típusa. Télen védenek a hidegtől, nyáron pedig a tűző napsugaraktól, ezáltal komfortosabbá téve otthonunkat.

Mint minden mozgó alkatrésszel rendelkező termék, úgy ezek is igényelnek karbantartást, noha meglehetősen igénytelen árnyékoló ebből a szempontból.

Kopó elemek

4 olyan alkatrész van, amiket az esetek túlnyomó többségében cserélni kell:

  • Gurtni (vagy zsinór)
  • Redőnylécek
  • Gurtnibehúzó automata
  • Redőnyléc bevezető elem

Vegyük sorra, hogy az egyes elemekkel milyen problémák fordulhatnak elő.

Gurtni

Az esetek 90%-ában, amikor redőnyt kell javítani, akkor a felhúzót cseréljük. Ez a „legpuhább” elem, így ez megy tönkre a leghamarabb. Amennyiben túl gyakran elkopik, annak oka minden esetben a nem megfelelően kialakított vezetés. Ez arra vezethető vissza, hogy a szerelő nem megfelelően alakította ki a furatot.

Általánosságban elmondható, hogy fa ablakoknál nem lehet tökéletesen kialakítani a gurtni vezetését, így ott hamarabb elkopik a felhúzó.

Gurtni vagy zsinór?

A gurtni (vagy heveder) téglalap keresztmetszetű, a zsinór pedig kör profilú. Mindig a gurtnit részesítjük előnyben, mert tartósabb. Zsinórt csak abban az esetben használunk, ha nincs hely a gurtninak.

Redőnylécek

Főleg magas, műanyag palástú redőnyökre jellemző, hogy szétszakadnak a felső lécek. Ekkor a redőnylécek leesnek, és nem lehet felhúzni a redőnyt. Ez a szakadás redőnypalást felső részén jelentkezik, mert ott erősebben súrlódnak a lécek a bevezető elemen. Ez az ún. begördülési sugár probléma, amit a következő kép szemléltet.

Sajnos ez egy típushiba. A műanyag redőnyléceket egyre gyengébb minőségben gyártják, így míg régen kibírtak akár 20 évet is, ez az újabbaknál csupán néhány év.

Redőnyléc bevezető elem

A bevezető elem a lefutók tetején helyezkedik el. Ez a napsugárzás hatására meggyengül, és letörhet. Ebben az esetben nem szabad használni a redőnyt, mert leengedésnél a lefutó éles sarka szétszakítja a palástot. Mindenképpen cserélni kell.

Gurtnibehúzó automata

A csévélő automata elromlása, a benne lévő laprugó elfáradása miatt van. Ez külön nem kapható, és egyébként is körülményes a cseréje, így minden esetben az egész dobozt szoktuk cserélni.

Meg kell még említeni a gurtni/zsinór bevezető elemet is, ami nem túl gyakran, de elromolhat. Ez pedig nagyon gyorsan a felhúzó elkopását okozza.

Amennyiben redőnye elromlott, kérje szakember segítségét. Érdemes még a gurtni/zsinór elszakadása előtt kicseréltetnie azt.

Tanulmány letöltése

Tudja meg mik azok a leggyakoribb hibák, amiket jó ha nem követ el!

tanulmany2

Sikeres Feliratkozás!